10 березня о 18.00 запрошуємо до світу театру абсурду Ежена Йонеско | ПРЕМ’ЄРА

Думаєте як провести вихідні? Проведіть гарний вечір в театрі “Воскресіння”.

З музикою в безглуздя людської тиранії!

Запрошуємо до світу театру абсурду Ежена Йонеско через неординарний погляд режисерки Алли Федоришиної. У її інтерпретації п’єса Йонеско «Урок» є не лише театральним перформансом, але й мудрим повчанням (уроком) для людства.

Ежи Йонеско стверджував, що його п’єси попереджають людей про небезпеку в якій люди ризикують опинитись. Ситуації, характери і діалоги його п’єс слідують скоріше образам і асоціаціям, це не сюжетний театр.

Рок-гурт, креативне візуальне рішення та нестандартна постановка — експерименти театру, що обіцяють здивувати кожного, роблячи цю виставу справжнім театральним дійством.

Коли музика грає мелодії пригноблених, світло блікує ореол життя під стягом тиранії, а атмосфера кличе на двобій сміху вільної душі та невігластва поневоленої — від абсурду паморочиться в голові. І єдине, що залишається робити — це висновки

П’єса Йонеско “Урок” розвиває ідею драматурга про творчу енергію мови. Мова трансформує реальність: скромний вчитель перетворюється в убивцю, бо “арифметика веде до філології, філологія — до злочину”. Вчитель, носій мови, втілення інтелектуального, розумного начала, у своєму єдиноборстві з наївним самовдоволенням і неотесаним “тверезим глуздом” своєї учениці піддається енергії мови, її владі й вчиняє злочин.

Вистава зроблена в жанрі комедійної рок драми. Комедійно-сатирично висміюється автократія і агресія у будь-якому вигляді. Яскравий бурлеск акторської гри, рок-гурт і візуальне рішення не залишать Вас байдужими. Народ, який сміється – непереможний!

П’єса «Урок» Е.Йонеско входить до авангарду французької і світової драматургії.

Eugene Ionesco

Народився 26 листопада 1909 року в Румунії, у місті Слатіна. Його батько, адвокат за професією, був румуном, мати — француженкою. Ледь дитині виповнився рік, родина переїхала до Франції. Рідною мовою для Ежена Йонеско стала французька. І своєю батьківщиною він завжди вважав не Румунію, а Францію. Спочатку через негідне ставлення батька, який покинув родину, залишивши її напризволяще, і протягом багатьох років не подавав про себе ніяких звісток; з роками цей вибір отримав і щось на зразок політичного обґрунтування. У Франції, спочатку в Парижі, потім у провінції, майбутній письменник прожив до чотирнадцятилітнього віку, після чого йому довелося знову повернутися до Румунії, оскільки через розлучення батьків права на дітей одержав батько. Там хлопець закінчив школу, потім філологічний факультет Бухарестського університету і здобув спеціальність викладача французької мови й літератури. У 1936 році Йонеско одружився, а в 1938 році йому вдалося домогтися стипендії для написання у Франції дисертації «Тема гріха й смерті у французькій поезії», і він удруге, тепер уже назавжди, залишив країну, у якій народився. Наукова праця була для нього лише приводом для еміграції: Румунія того часу впевнено йшла шляхом фашистської диктатури, і дихати там ставало усе нестерпніше.У Франції спочатку життя складалося нелегко: Йонеско змінив кілька професій, найдовше пропрацювавши коректором у марсельському юридичному видавництві. Першу п’єсу Йонеско було поставлено 1950-го року. Будучи драматургом, швидко здобув славу. У 1970 році його обрали членом Французької Академії. Помер 28 березня 1994 р. в Парижі..